Det ultimata kraftprovet!

Från starten på Hellnerstadion tar du dig rakt upp till Sparbanken Nords bergspris på Dundrets Lilla topp. Därefter fortsätter du runt Dundrets toppar med Sarek och Kebnekaise i blickfånget och med ca 5 km kvar springer du ner på baksidan av Dundret och tar dig tillbaka till målet på Hellnerstadion som nås efter 22 km och 800 höjdmeter.

Vid nummerlappsutdelningen får du en nummerlapp som ska placeras väl synlig på framsidan av tröjan. Alla deltagare, oavsett distans, måste passera loppets mållinje på Hellnerstadion alternativt meddela funktionär i vätskekontroll på Dundret eller i målet att man brutit loppet. Detta är för din egen säkerhet så att vi vet om någon finns kvar ute längs banan.

Nyhet för 2024 är att det även finns en klass ”Utan tidtagning” där deltagarna kommer stå nämnda i resultatlistan men utan tid. För klassen ”Utan tidtagning” så är det fri start mellan kl 08:30-10:00 och ingen tidtagning kommer att göras på dem som är anmälda i den klassen.  

Praktiskt om tävlingen

Tävlingsdag: 2024-08-31
Starttid: 10:00 på Hellnerstadion (valfri start 08:30-10:00 för klassen utan tidtagning)
Sista målgång: Målet stänger kl 14:00
Klasser: Kvinnor, Män och Utan tidtagning
ITRA (International Trail Running Association): DXR-K22 ingår i ITRA National League Sverige.
Efteranmälan: Nej, det är inte möjligt att anmäla sig efter sista anmälningsdag.
Nummerlappar: Hämtas på Hellnerstadion på tävlingsdagen 08:00 – 09:30
Omklädning och dusch: Hellnerstadion.
Priser: Prestationspriser till de tre bästa bland kvinnor och män. 1000 kr till snabbaste kvinna och man vid bergspriset. Utlottningspriser bland alla deltagare. Priserna kommer från våra sponsorer och är varor eller presentkort.
Resultatlista: Resultat publiceras här på hemsidan.
Live-resultat: Mellantider och tid i mål kommer kunna följas live via länk som publiceras på DXR:s startsida strax före tävlingsdagen.
Säkerhet: Enklare sjukvårdsutrustning finns i vätskekontrollerna. I målet finns sjukvårdspersonal.

Banbeskrivning

Distans: 22 km
Stigning: 700 höjdmeter (och lika mycket utför…)
Underlag: 20 km stig, 2 km asfalt
Banans högsta punkt: 823 möh (Åke på toppen)
Banans lägsta punkt: 420 möh (vid start och mål)
Vätskekontroller: Finns längs Femmanvägen vid 4.5, 12 och 15 km. I kontrollerna serveras vatten och sportdryck. Sportdrycken är Umara 1:0.8 i citrussmak och är blandad till en koncentration på 100 g produkt per liter vilket motsvarar 360 kcal per liter.

Normalt sett är det inte blött utmed banan men om det regnat kan det vara halt på stenar och lite lerigt på några ställen. Finns kortare partier med träspångar som är luriga, särskilt om det regnat. Uppe på Dundret följer banan kryssmarkerad led och det finns en tydlig stig att följa. Dock är det ofta stenigt på stigen så det är lätt att snubbla eller halka om man är ouppmärksam.

Sparbanken Nord utdelar ett särskilt bergspris till första kvinna och man som når Dundrets Lilla topp efter 3 km.

Starten går på Hellnerstadion utanför speakerhuset – Spring över ca halva gräsplanen och sväng vänster upp på ”första hyllan” – Spring genom viadukten under Dundretvägen och fortsätt upp till Himlatorget – Ta leden upp mot Lilla toppen (bergspris vid stigningens slut) – Följ grusvägen ner till Femmanvägen – Ta vänster upp längs Femmanvägen – Ta höger in på leden mot Västtoppen – Följ leden till ledkorsningen nedanför Västtoppen och fortsätt upp till vindskyddet – Vänd tillbaks vid vindskyddet ner till ledkorsningen – Följ leden till Åke på toppen – Fortsätt förbi Åke på toppen längs grusstigen mot radiomasten till parkeringen vid grusstigens slut – Korsa Femmanvägen och följ stigen åt höger bredvid Femmanvägen fram till den stora grusparkeringen nedanför radiomasten – Korsa parkeringen till dess nedre högra hörn och följ leden mot Soldalen – Vid ledkorsningen i Soldalen ta vänster i riktning mot Västtoppen – Fortsätt till Femmanvägen och ta höger ner längs Femmanvägen – Följ Femmanvägen ner till gamla elljusspåret – Följ gamla elljusspåret förbi hoppbacken och himlatorget – Spring genom viadukten och åter in på Hellnerstadion.

Tuffaste uppförs- och nedförsbackarna:
Lilla toppen (bergspriset): 2.7 km, +300 höjdmeter.

Femmanvägen ned till elljusspåret: 2.1 km, -200 höjdmeter (-10 % lutning).