Det ultimata kraftprovet!

Från starten på Hellnerstadion tar du dig rakt upp till Sparbanken Nords bergspris på Dundrets masttopp. Därefter fortsätter du runt Dundrets toppar med Sarek och Kebnekaise i blickfånget och med ca 5 km kvar springer du ner på baksidan av Dundret och tar dig tillbaka till målet på Hellnerstadion som nås efter 22 km och 700 höjdmeter.

Vid nummerlappsutdelningen får du en nummerlapp som ska placeras väl synlig på framsidan av tröjan. Alla deltagare, oavsett distans, måste passera loppets mållinje på Hellnerstadion alternativt meddela funktionär i vätskekontroll på Dundret eller i målet att man brutit loppet. Detta är för din egen säkerhet så att vi vet om någon finns kvar ute längs banan.

Praktiskt om tävlingen

Tävlingsdag: 2023-08-26
Starttid: 10:00 på Hellnerstadion
Klasser: Kvinnor, Män.
ITRA (International Trail Running Association): DXR-K22 ingår i ITRA National League Sverige.
Efteranmälan: Nej, det är inte möjligt att anmäla sig efter sista anmälningsdag.
Nummerlappar: Hämtas på Hellnerstadion på tävlingsdagen 08:00 – 09:30
Omklädning och dusch: Hellnerstadion.
Priser: Prestationspriser till de tre bästa bland kvinnor och män. 1000 kr till snabbaste kvinna och man vid bergspriset. Utlottningspriser bland alla deltagare. Priserna kommer från våra sponsorer och är varor eller presentkort.
Resultatlista: Resultat publiceras här på hemsidan.
Live-resultat: Mellantider och tid i mål kommer kunna följas live via länk som publiceras på DXR:s startsida strax före tävlingsdagen.
Säkerhet: Enklare sjukvårdsutrustning finns i vätskekontrollerna. I målet finns sjukvårdspersonal.

Banbeskrivning

Distans: 22 km
Stigning: 700 höjdmeter (och lika mycket utför…)
Underlag: 17 km stig, 5 km asfalt
Banans högsta punkt: 823 möh (Åke på toppen)
Banans lägsta punkt: 410 möh (200 m efter start)
Vätskekontroller: Finns längs Femmanvägen vid 5, 6, 9 och 15.5 km. I kontrollerna serveras vatten och sportdryck. Sportdrycken är Umara 1:0.8 i citrussmak och är blandad till en koncentration på 100 g produkt per liter vilket motsvarar 360 kcal per liter.

Normalt sett är det inte blött utmed banan men om det regnat kan det vara halt på stenar och lite lerigt på några ställen. Finns kortare partier med träspångar som är luriga, särskilt om det regnat. Uppe på Dundret följer banan kryssmarkerad led och det finns en tydlig stig att följa. Dock är det ofta stenigt på stigen så det är lätt att snubbla eller halka om man är ouppmärksam.

Sparbanken Nord utdelar ett särskilt bergspris till första kvinna och man som når toppen av Pelikansvängen efter 3.5 km.

Starten går på Hellnerstadion utanför speakerhuset – Spring över gräsplanen ner under skidbron – Ta direkt vänster efter skidbron och spring på ”hyllan” parallellt med gräsplanen – Spring genom viadukten under Dundretvägen och ta vänster över parkeringen förbi Northstar – Ta höger på asfalterade vägen upp mot skidbackarna genom husvagnsparkeringarna upp till servicehuset – Spring förbi foten av störtloppsbacken och upp Pelikansvängen – Följ hjulspåren mot toppen av Pelikansvängen upp till grusvägen (bergspris) – Följ femmanvägen ända ner till korsningen med leden från västtoppen – Följ leden riktning Björnfällan – Vid korsningen med lederna mot fjällstugan och Åke på toppen, välj Åke på toppenleden – Följ Åke på toppenleden upp, korsandes femmanvägen – Runda Åke på toppenstugan och följ leden mot västtoppen – Nedanför västtoppen, vik av och följ kryssmarkerade leden vidare ner mot femmanvägen – Följ femmanvägen ner till gamla elljusspåret – Följ gamla elljusspåret förbi hoppbacken och himlatorget – Spring genom viadukten och åter in på Hellnerstadion.

Tuffaste uppförs- och nedförsbackarna:
Pelikansvängen: 2.1 km, +310 höjdmeter (+15% lutning).

Från femmanvägen upp till Åke på toppen: 1.2 km, +120 höjdmeter (+10% lutning).
Femmanvägen ned till elljusspåret: 2.1 km, -200 höjdmeter (-10 % lutning).